fredag 30 maj 2014

ZFS filsystem

ZFS är ett filsystem, och förhoppningsvis kommer att slå sig in i marknaden. Filsystemet är skapat av Sun (operativsystemet Solaris) som är uppköpt av Oracle. En del hävdar att uppköpet skadade framgången Sun hade med ZFF. ZFS är gjord så att disken kan delas upp i trippel partition, och det är den ensam om i världen. Den är lätt att hantera och uppgradera när det gäller utrymme och partitioner. Om man har en server med x antal hårddiskar och några går sönder så förlorar man inte någon data. För görs det en omräkning och datat överförs till andra hårddiskarna som funkar. Och om man vill öka på utrymmet så stoppar man in hårddisken eller fler hårddiskar. Samma omräkning sker och de tomma platserna fylls med data.

Synd att vi inte gjorde samma grej när vi labbade med ZFS som på videon nedan, men roligt hade vi!

En rolig demo!

Källor

fredag 23 maj 2014

Hur återskapar man förlorad lösenord på en router?

Det är ju hur lätt som helst at glömma eller tappa bort lösenord. Om man glömmer, eller sätter en fel lösenord så finns det ett sätt att ändra lösenordet. Det finns något som heter konfigurations register och man hittar den med kommandot: Router> show version. Oftast brukar den vara 0x2102 eller 0x102. För att rädda sin lösenord måste först routern stängas av och sedan sättas på, och under uppstarten komma in i break genom att trycka ctrl break eller hålla mellanslagsknappen i 60 sekunder. Då hamnar man i rommon läge, där ändrar man registret till 0x2142 med kommandot: rommon 1 > confreg 0x2142 och i nästa steg rommon 2 > reset. Denna procedur gör det möjligt att kringgå så att man inte blir promptas med lösenord. När man väl är framme skall man kopiera från startup till running och ej tvärt om. Nu kan man se alla lösenord i alla fall de som inte är krypterade med show running. Och om de visar sig att dom är krypterade så ändrad man dom bara. Sedan får man inte glömma att ändra registret till default värdet. Samt att allt detta inte går att göra via telnet, utan man måste vara på plats hos routern fysiskt. 

Video




Källor
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/routers/2600-series-multiservice-platforms/22188-pswdrec-2600.html
https://www.youtube.com/watch?v=rf4N3gVF-gM

fredag 16 maj 2014

NTFS vs FAT32 (filsystem)

FAT32 är den äldre versionen av filsystem som är skapad 1977. Filsystemet är läs och skriv kompatibelt samt användes av IBM, DOS och MS DOS. FAT32 blev snabbt populär och blev standard format för floppy diskar och hårddiskar. NTFS är nyare filformat som är skapad 1993 för företags orienterade operativsystem Windows NT 3.1 och Windows 2000. Men för privat personer slog det in 2001 med Windows XP. Och sedan blev det default (standard) med Windows 7 och 8. NTFS är fullständig läs och skriv kompatibelt.


fredag 9 maj 2014

Att skicka paket via multicast, unicast eller broadcast


När data skickas, används olika metoder beroende på vad man vill göra. Dessa metoder fungerar på annorlunda sätt. Unicast används när en dator skickar data till en annan dator. Om man däremot ska skicka till en grupp av datorer, då används multicast. Ska man istället skicka till alla datorer eller host som det också heter, då gäller det broadcast. Vi som kunder (host) är ju inte med i processen att välja vilken metod som används. Vi blir ju glada om vi kan slå på datorn eller tv:n för att titta på nyheterna. Sedan om det är broadcast som används, struntar nog det flesta i.    

Video klipp om ämnet!
Källa

fredag 2 maj 2014

Routing loops

Oftast i ett nätverk använder man dynamiskt routings protokoll, det vill säga att routrarna sköter hur och var paketen skickas. Det kan dock förekomma problem på vägen. En router kan bli onåbar och orsaken kan variera en hel del, vilket kan orsaka loopar. Definitionen på en loop är något som repeteras om och om igen, och det är i nätverk sammanhang något som man ska undvika. Hur routrar undviker loopar skiljer sig beroende på vad man använder för typ av protokoll. Använder man link-state routing protokoll som OSPF sköts det per automatik inom loppet av sekunder. Eftersom det är ett protokoll som hela tiden uppdateras, om en router inte kan nås så blir det känt i hela topologin. När det gäller distans vector protokoll används olika metoder för att förhindra loopar.

Nämner två metoder nedan:

Split horizon: annonsera inte tillbaka till routern man ursprungligen fick paketet ifrån. Det gör att routrar inte får tillbaka det de har skickat.   

Route poisoning: att man gör en router till onåbar, och visa det i routing tabellen. Distans vector räknar ju antal hopp, där 15 är max hos rip och om man gör en router till 16 hopp i router tabellen så har man gjort routern till onåbar (där av namnet: förgiftat routern).


Källor