fredag 25 april 2014

Hur jag upplevde skillnaden mellan att ta akademiskt Ciscocertifikat och industriellt Ciscocertifikat

I gymnasium eller i vårt fall KTH, läser man den akademiska varianten som indelas i ”Semester”. När vi läste CCNA så delades kursen i 4 delar eller semester under olika terminer. Det som är så bra med detta format är just att det tar sin tid att lära sig teorin bakom det hela och att man får tillfället att labba en hel del. Jag återkommer igen till det faktum att det tar så himla långt, allt känns inte så tvingat och att man känner att kunna kunskapen sitter bättre. Nackdel kan också vara tiden, att man ibland inte ser helheten förens i slutet. Och den största nackdelen med akademiskt cert är att certifikatet visar att man har kunskapen, men man har inte det eftertraktade certifikatet. De för och nackdelar vi har nämnt för akademiska certet är ju direkt motsats (vise versa) till professionella.

fredag 18 april 2014

Cloud computing

Cloud computing eller datormoln som det kallas på svenska, är en lagrings tjänst som ökar i popularitet bland de stora IT giganterna som Apple (ICloud). I denna tjänst kan användaren synkronisera sin dator med molnet. Det kan vara ett arbete som ska sparas, foto galleri eller egentligen vad som helst. Tjänsten funkar på egen hand, användaren behöver inte göra något eller ha förkunskaper. En nackdel kan vara att allt som förs över internet har säkerhetsrisker, och med tiden kan hackare upptäcka säkerhetshål.


Källa

fredag 11 april 2014

OSPF grannar

OSPF sätt att fungera är just att bilda grannar (neighbor). Syftet med det är just att routrar ska kunna utbyta information och kommunicera. När en router ska träffa en granne skickar routern ett hello paket. Hello paketet skickas inte enbart vid första mötet utan mer frekvent, varje 10 second för att vara exakt vid default värdet (broadcast). Det går att byta denna default värde, men observera att ändringen ska ske vid routrarna i fråga som ska bli grannar. Det finns ett variabel, (timer/interval är nog rätta benämning) som kallas dead interval, som också måste matcha mellan routrarna som kommer att ingå i grannskapen (default värdet är på 40 seconder). En annan viktig sak routrarna måste ha gemensamt är att vara på samma subnät, en liknelse för just denna situation är att man måste bo i samma gata.




Källor
bulldog videos

fredag 4 april 2014

Öppna upp ögonen för nätverksvärlden

När man börjar med nätverk brukar man ta olika vägar. Min erfarenhet har ju varit i samband med mina KTH studier. Andra börjar med att ta certifikat, och vissa börjar med att jobba som helpdesk. Många vägar leder till Rom, eller i detta fall Cisco certifikat. Vill i denna blogg tipsa om hur man förbereder sig inför Cisco testet CCNA i synnerhet. Första tipset är ju så klart gå på en kurs, men vi vet att det kostar förmögenhet. Men om man jobbar så brukar företagen stå för kostnaden, win/win, du blir certifierad och de får rabatter från Cisco beroende på hur många personer de har som är Cisco certifierad. Om du ska läsa på egen hand utan kurser, så ska du läsa böckerna: Cisco official cert guide CCENT/CCNA ICND1 100-101/ ICND2 200-120. Och om du är helt ny i ämnet ifråga kan man starta sakta med CPT nuggets och bulldog kurser, som är kurser från nätet i form av videos. När man har läst på böckerna så är man färdig att ta provet, alltingen i ett prov eller i 2 del prov. Rekommenderar att dela upp provet i två delar, eftersom man annars kan få ont om tid.