fredag 30 augusti 2013

Nätverks utrustning


I nätverk världen används olika utrustningar och redskap, som så många andra områden. Det som används oftast när man bygger ett nät är router, switch och hubb. Vi ska försöka förklara lite vad de har för syfte och vad skillnaden är. Jag gillar att dra paralleller och jämföra hur vi människor fungerar, så det kommer jag göra här.

Hubb
En hubb som oftast benämns som dum utrustning. Den har många portar, och dess uppgift är att eka ut allt till alla portar. En hubb är broadcast, som betyder att allt skickas ut till alla portar. Det är en bra effekt ifall man vill det, men vem skulle vilja ha en person som säger allt den hör till alla hemligt som ohemligt.  

Switch
En switch har massa portar. Switchen sammankopplar olika system med sina portar. För att switchen ska veta till vilken port den ska sända paketen till används mac adresser. Det kan finnas vissa switchar som kan dirigera paket och funka som en router. Men det är inte dess huvudmål.

Router
Routern är sammankopplad mellan olika nät. Dess uppgift är att se till paket skickas från punkt a till punkt b, därifrån kommer namnet route packets på svenska dirigera paket. Routrar anses smarta, d.v.s. följer lagar och protokoll och vet hur de ska agera ifrån det. Paketen har en adress i from av ip men också mac adresser. Det gör att routen vet åt vilket håll den ska dirigera, till routen som är närmast slut destinationen.

källor av bilder och info

Nästa vecka blir det lite mer om IP adresser och MAC adresser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar