fredag 25 oktober 2013

Portar

Särskilja applikationer


För att skilja på olika datorer vet vi nu att IP adresser används. Men om man har 2 applikationer, säg två olika webbfönster i en och samma dator, hur ska servern veta då för att vi inte ska se nyhetsflöde i mail fönstret. Då används portar för att särskilja mellan olika applikationer i en dator. Det finns välkända portar som är reserverade för olika standarder som mail, ftp, http med mera.

Källor
http://itknowledgeexchange.techtarget.com/network-technologies/ccna-certificationpopular-tcpip-applications-port-numbers/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TCP_and_UDP_port_numbers

fredag 18 oktober 2013

Nätverkskablar

Kablar

För att få nätverks prylar att kommunicera måste man på något sätt sammankoppla dom med kablar. Vi ska fokusera på tre kablar, där två av dom liknar varandra. Interfacet kablarna ska pluggas är antingen Ethernet eller via seriellt.

Ethernet

Är en typ av kabelstandard som gör möjligt att kommunicera eller komma åt LAN nätverk eller internet. De flesta har sätt en sådan kabel utan att tänka på saken, exempelvis när ens trådlösa nät inte funkar så används Ethernet kabel mellan datorn och ett modem eller router. Det finns många sorters av Ethernet kablar, men vi nöjer oss med två korsade kablar och raka kablar. Om man tittar lite mer noggrant i kabelns jack så ser man ifall kabeln är raka eller korsade.

Korsade kablar

Om utrustningen är samma så ska man använda korsade eftersom några pinnar i kabeln är sändare och andra är mottagare. Så måste man vända om på kablarna så att sänd pinnarna kommer in i mottagarsidan.

Router till router
Switch till switch
PC till PC
Men också PC till router


Raka kablar

Om utrustningen är olika så används raka kablar.

PC till switch
Router till switch
PC till hubb

Seriellt

Denna kabel har olika ändar DTE och DCE, där DCE sidan är Clock rate sidan (sändarsidan) och DET mottagarsidan. 

Källor
http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_cable
http://www.microcentertech.com/tech_center/DB/read_article.php?faqid=./Info/INF6002331D.htm
https://learningnetwork.cisco.com/thread/2792
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable

fredag 11 oktober 2013

Konfiguration

Olika modes


Som vi har nämn i tidigare så konfigureras routrar och switchar i CLI (command-Line interface). Där skriver man diverse kommandon för att nå olika uppsatta mål, exempelvis så vill man kanske lägga till IP adresser i routerns olika interface. Man måste kunna konfigurations kommandon, men det finns en annan faktor som spelar en lika viktig roll. Nämligen att vara på rätt ställe eller mode som den heter på engelska i sin rätta benämning.

User EXEC mode

Här man kommer först. Det man kan göra här är begränsad till olika testning samt se listor av systemet och tillfälliga ändringar av terminalen.

Utseende
Router>

Privileged EXEC mode

För att komma till detta mode kommer man kunna ett kommando oftast behöva ange lösenord. Här kam man göra en hel del, se allt information med olika show kommando men också gå till nästa mode

Utseende
Före
Router> enable
Password                       (här kommer man inte ens få se någon markör)

Efter
Router#

Global Configuration mode

Här gör olika konfigureringar, sen finns det olika submodes eller sido modes. För att göra som vår förra exempel som var att tilldela IP adresser måste man först gå in i interface mode.

Utseende
Före
Router# configuration terminal

Efter
Router(config)#


Det finns många olika mode och submode som är förgreningar, så det är viktigt att kunna olika kommandon men också vart man ska befinna sig.

Källa

fredag 4 oktober 2013

Vad gör man som nätverkstekniker

En fråga man kan ställa sig är ju vad gör man när man är där? Jo, först måste man veta en himla massa teori och kännas bekväm med att räkna binärt och IP adresser. En nätverkstekniker kommer att ha hand om 3 lager i OSI modellen, d.v.s. fysiska lagren med alla kablar och hubbar, data lagret med switchen och nätverkslagren med routen. Uppgifterna för nätverkaren är om nätet ska skapas från grund att först planera hur nätet ska se ut samt fördela IP adressen på smart vis. När planeringsfasen är klar bygger man upp nätet enligt planerna med rätt kablar. Sedan börjar det roliga, att konfigurera switchar och routrar med många intränade kommandon som kommer att uppfylla olika saker beroende på kundens behov. Men oftast så är nätet uppe, då blir uppgiften att förbättra (ifall man utökar nätet) och bevara det befintliga nätet samt felsöka ifall ett fel uppstår.