fredag 11 oktober 2013

Konfiguration

Olika modes


Som vi har nämn i tidigare så konfigureras routrar och switchar i CLI (command-Line interface). Där skriver man diverse kommandon för att nå olika uppsatta mål, exempelvis så vill man kanske lägga till IP adresser i routerns olika interface. Man måste kunna konfigurations kommandon, men det finns en annan faktor som spelar en lika viktig roll. Nämligen att vara på rätt ställe eller mode som den heter på engelska i sin rätta benämning.

User EXEC mode

Här man kommer först. Det man kan göra här är begränsad till olika testning samt se listor av systemet och tillfälliga ändringar av terminalen.

Utseende
Router>

Privileged EXEC mode

För att komma till detta mode kommer man kunna ett kommando oftast behöva ange lösenord. Här kam man göra en hel del, se allt information med olika show kommando men också gå till nästa mode

Utseende
Före
Router> enable
Password                       (här kommer man inte ens få se någon markör)

Efter
Router#

Global Configuration mode

Här gör olika konfigureringar, sen finns det olika submodes eller sido modes. För att göra som vår förra exempel som var att tilldela IP adresser måste man först gå in i interface mode.

Utseende
Före
Router# configuration terminal

Efter
Router(config)#


Det finns många olika mode och submode som är förgreningar, så det är viktigt att kunna olika kommandon men också vart man ska befinna sig.

Källa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar