fredag 27 december 2013

Kommando i Linux

Som vi nämnde förra veckan så är Linux gratis operativsystem. Linux har olika distributörer, men en sak har de gemensamt d.v.s. fönster terminalen. Det är kommandon man skriver i terminalen vi ska prata om idag. Där kommer vi prata om hur man navigerar i mapparna skapa filer och se vart man befinner sig.

Filsystemet


Längst upp i filsystemet är root mappen som också kännetecknas av /. Sedan kommer massa andra mappar som (bin, etc, dev, mm). Där alla hamnar, är hemma mappen och sedan namnet på personerna som äger datorn.

Så här kan det se ut: root/home/jan eller /home/jan eftersom root och / är samma.

Nu till kommandon


För att navigera:


cd: förflytta sig en mapp nedåt, syntax cd /home/jan så kommer man till jan mappen.

 cd.. : cd med två punkter förflyttas man en mapp uppåt.       

pwd: denna kommando visar vart man befinner sig i filsystemet.

locate: visar vart en specifik mapp finns från root till den mappen man söker, syntax locate jan, och då får man hela vägen från root till jan.

Att skapa, förflytta eller kasta mappar eller filer.


mkdir: make står mk för och dir är directory alltså mapp, så vad detta kommando gör är att skapa en mapp, syntax mkdir peter så skapas mappen peter.

mv: med mv som står för move och gör det möjligt att förflytta filer och mappar, syntax mv peter /home/jan/peter. Ifall man vill byta namn på mappen man flyttar går det att göra det i slutet av syntaxen mv peter /home/jan/peter2.

rmdir: tar bort en specifk mapp dock måste mappen vara tom.
rm: tar bort en fil i mapp.

rm –rf: tar bort fulla mappar, men man skall inte använda / för då tas root mappen vilket förstör hela operativsystemet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar