fredag 7 mars 2014

NAT/PAT och ACL

I ett gammalt inlägg har vi nämnt att IPv4 adresser skulle ta slut. För att förhindra eller försena att det tar slut har man presenterat en teknik som Network address translation. Om jag refererar till mitt gamla inlägg (IPv4 snart slut på adresser), har vi pratat om varför IP adresser tar slut och hur NAT/PAT översätter IP adresser från privat IP till publikt. Idag ska vi nämna lite om ACL (access control list) och hur den funkar med NAT/PAT. ACL är, om jag försöker förklara den enkel, en lista med IP adresser som alltingen tillåts eller nekas åtkomst till ett visst nätverk eller strömma åt visst håll. Ganska lång mening men jämfört med vissa böcker som skriver om detta i flera hundra sidor så är det relativt kort. Har man en sådan lista som också kallas för pool (en pool av IP adresser), så blir NAT/PAT översättningen enkel i det fall det är Dynamiskt NAT eller NAT/PAT. Det finns tre olika NAT versioner:

Statisk NAT som översätter en privat IP adress till en publik IP adress, i detta fall används inte ACL.

Dynamisk Nat använder sig av pool med IP adresser för att översätta privata IP adresser till publika IP adresser.

Nackdelen med dessa två är att alla datorer inte kan komma åt en web sida samtidig eftersom, oftast så har man färre publika IP adresser på grund av att det kostar. 

Därför har NAT/PAT som är den tredje version, blivit mycket populär. NAT/PAT använder som dynamiskt Nat ACL för att översätta från en pool av IP adresser. Skillnaden är att flera privata IP adresser kan använda en publik IP adress med hjälp av portar där av namnet Port address translation. Portarna håller reda på vilken dator en viss privat IP adress tillhörde.



Observera: i figur 1 visas statiskt Nat och där har vi två privata och två publika, varje privat måste ha sin publika adress, och i figur 2 ser vi en NAT/PAT, (overloading = NAT/PAT).

Källor
Bok: Cisco CCENT/CCNA ICND1 100-101

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar