fredag 2 maj 2014

Routing loops

Oftast i ett nätverk använder man dynamiskt routings protokoll, det vill säga att routrarna sköter hur och var paketen skickas. Det kan dock förekomma problem på vägen. En router kan bli onåbar och orsaken kan variera en hel del, vilket kan orsaka loopar. Definitionen på en loop är något som repeteras om och om igen, och det är i nätverk sammanhang något som man ska undvika. Hur routrar undviker loopar skiljer sig beroende på vad man använder för typ av protokoll. Använder man link-state routing protokoll som OSPF sköts det per automatik inom loppet av sekunder. Eftersom det är ett protokoll som hela tiden uppdateras, om en router inte kan nås så blir det känt i hela topologin. När det gäller distans vector protokoll används olika metoder för att förhindra loopar.

Nämner två metoder nedan:

Split horizon: annonsera inte tillbaka till routern man ursprungligen fick paketet ifrån. Det gör att routrar inte får tillbaka det de har skickat.   

Route poisoning: att man gör en router till onåbar, och visa det i routing tabellen. Distans vector räknar ju antal hopp, där 15 är max hos rip och om man gör en router till 16 hopp i router tabellen så har man gjort routern till onåbar (där av namnet: förgiftat routern).


Källor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar