fredag 27 september 2013

Ettor & nollor

Hur skickas data i fysiska lagret ut på kablarna? 

Denna fråga har jag frågat mig själv innan jag börjat med mina studier. Låt oss se hur det fungerar att skicka en hemsida och vi vet hur OSI modellen funkar. När vi är klara med OSI modellen så är data i ettor och nollor. Då kommer elektriciteten in i bilden och data förvandlas till hög volt för 1 eller låg volt för 0. Tekniken som används kallas för analog-to-digital omvandlare, eller A/D omvandlare. Som gör det möjligt att konvertera signalen till volt och tillbaka.


Källor
http://en.wikipedia.org/wiki/Analog-to-digital_converter
http://www.technicktit.info/adc/#!prettyPhoto

fredag 20 september 2013

OSI modellen

OSI Modellen


Enklaste förklaringen till varför man behöver denna modell kan hjälpa oss att förstå vad det är för något. Det är tydlig protokoll som beskriver hur data ska skickas, och en tydlig fördelning av arbetet mellan olika lager. I OSI modellen finns det 7 olika lager som har olika uppgifter och funktioner.



Sista lagren räknat nerifrån (7) är applikationslagren. Denna lager är den alla är i kontakt med, vare sig man läser sina mail eller surfar på nätet.

Presentationslagren kommer efter som nummer 6, och dess uppgift är att presentera de vi ser i något vi kan förstå. Säg att vi har fått ett mail, för att vi ska förstå data behöver vi en tolk som konverterar data språk till något läsbart.

På nummer 5 ligger sessionslagren, som man kanske kan förstå av namnet är denna lagers uppgift att hålla öppen kommunikations sessioner.

Sedan kommer transportslagren och denna lager ligger som nummer 4, funktionen denna lager ska utföra är att skicka data (logistiken).

Nätverkslagren är nummer 3 i ordningen. Det är här ip adresser och att med nätet att göra sköts.

Nummer 2 är datalagren, här kommer data paketen tilldelas en mac adress och sen delas i frams.

Fysiskalagren är där kablarna är. Och här är datan 0 och 1.

Så om du skickar ett mail kommer data du skickade gå från lager 7 till 1, ut i det vilda ”internet”, in från vägguttaget kablarna och jobba sig uppåt från 1 till 7.

källa
http://www.gargasz.info/osi-model-how-internet-works/

fredag 13 september 2013

Binära tal

Det som vi känner till är ju decimaltal. Och man kan kanske filosofera kring varför just tio, så tror jag det faktum att vi har just tio fingrar spelade stor roll till att basera vårt räknesystem i basen tio. När vi räknar, räknar vi från 0 till 9 och sedan upprepas talen igen (delas upp i lådor av tior: 10,20,30 osv). I binärt så ska vi tänka oss att vi har basen 2 och talen 0 och 1, och som i basen tio upprepas dessa två tal och bildar ett system som kallas för binärt. Detta system används av all elektronisk apparat.

Hur räknar man?
Ex: 1479
Om vi frågar oss 1 och 9 i det talet, vilket av dom är mest värd?
Svar 1: eftersom den är tusental och 9 är ental.

Det vi kan få ut av det är att tal till vänster är mer värda än de till höger. Binära tal har samma princip.
Detta är värdet på positionerna.

                        2^7   2^6   2^5   2^4   2^3   2^2   2^1   2^0
                       128   64     32     16      8       4      2       1
skriva binärt
talet 1=             0      0      0        0       0       0      0       1
talet 2=             0      0      0        0       0       0      1       0
talet 3=             0      0      0        0       0       0      1       1   (man adderar 2+1=3)
talet 4=             0      0      0        0       0       1      0       0
talet 5=             0      0      0        0       0       1      0       1   (man adderar 4+1=5)



Nästa vecka kommer jag att skriva om OSI modellen.

fredag 6 september 2013


IP och MAC adresser

Att ha en adress är ju viktigt för att bli kontaktad och få brev. I din virtuella värden är konceptet med adress lika viktigt. Därför har man en IP adress som fyller den funktionen. Om vi tänker oss en hemsida, www.cisco.com som är en av nätverksbranschens största företag. Lägg märke till att hemsidor refereras som adresser. Dessa adresser är i själva verket IP adresser och för att vi slippa memorera IP adresser som 23.78.64.170 vilket betyder det samma som adressen ovan. Det som gör att vi kan skiva adressen direkt kallas för en dns server, man kan säga att den funkar som tolk. Alla datorer, routrar och switchar tilldelas en IP adresser. När det gäller en MAC adress kan man säga att den funkar som personnummer. IP adresser kan bytas men inte MAC adresser

nästa veck ska vi titta lite på binära tal

källor
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/terminologi-och-anslutningar/natverkstyper
http://sv.wikipedia.org/wiki/IP-adress