fredag 20 september 2013

OSI modellen

OSI Modellen


Enklaste förklaringen till varför man behöver denna modell kan hjälpa oss att förstå vad det är för något. Det är tydlig protokoll som beskriver hur data ska skickas, och en tydlig fördelning av arbetet mellan olika lager. I OSI modellen finns det 7 olika lager som har olika uppgifter och funktioner.



Sista lagren räknat nerifrån (7) är applikationslagren. Denna lager är den alla är i kontakt med, vare sig man läser sina mail eller surfar på nätet.

Presentationslagren kommer efter som nummer 6, och dess uppgift är att presentera de vi ser i något vi kan förstå. Säg att vi har fått ett mail, för att vi ska förstå data behöver vi en tolk som konverterar data språk till något läsbart.

På nummer 5 ligger sessionslagren, som man kanske kan förstå av namnet är denna lagers uppgift att hålla öppen kommunikations sessioner.

Sedan kommer transportslagren och denna lager ligger som nummer 4, funktionen denna lager ska utföra är att skicka data (logistiken).

Nätverkslagren är nummer 3 i ordningen. Det är här ip adresser och att med nätet att göra sköts.

Nummer 2 är datalagren, här kommer data paketen tilldelas en mac adress och sen delas i frams.

Fysiskalagren är där kablarna är. Och här är datan 0 och 1.

Så om du skickar ett mail kommer data du skickade gå från lager 7 till 1, ut i det vilda ”internet”, in från vägguttaget kablarna och jobba sig uppåt från 1 till 7.

källa
http://www.gargasz.info/osi-model-how-internet-works/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar