fredag 29 november 2013

SPDY & HTTP

Dessa två är protokoll som har till syfte att skicka datainnehåll över webben. Det protokoll som används i nuet är http. Det är mycket populär protokoll som är uppskattad av it tekniker när de vill felsöka via Telnet eller andra liknande program. Och den nya tekniken SPDY (uttalas Speedy) som är mycket snabbare. När tillexempel Google Chrome testades i en labb med bägge protokollen, i SPDY test reducerades upp till 64 % av uppladdnings tid jämfört med http. De gör man med hjälp av bland annat komprimerad data och enklare sändnings format.



Google, som står för en stor del av all trafik på internet, är självklart stora förespråkare av att minska storleken på den data som skickas.
Men detta, kommer att göras på bekostnad av de gamla protokollen så som HTTP, FTP, IRC och liknande, som alla har gemensamt att de kan skickas i okomprimerad klartext. Som tekniker, så är detta någonting som kan användas vid felsökning, där man kan göra en grundläggande felsökning via en mjukvara som Netcat eller Telnet. 

Därför är det så klart lite ledsamt om vi förlorar möjligheten till detta, samtidigt som det är spännande med ny teknik!

Källor

Tack Joakim Lindell, för ämnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar